Acasa Afectiuni Artroza Artroza de sold
Contacteaza-ne:   0721.480.510

Artroza de sold

Afla PRET - te sunam URGENT!   
Trimite nr de telefon si te sunam noi
 
 
 
 
Afla pretul interventiei

CE ESTE COXARTROZA?


Coxartroza
Coxartroza denumita si artroza soldului sau artroza coxo-femurala este o afectiune degenerativa localizata la nivelul soldului ce se caracterizeaza prin distrugerea cartilajului articular.

Afectiunea are o evolutie progresiva asociata cu inaintarea in varsta dar poate aparea si la tineri ca efect al unui traumatism puternic la nivelul soldului.

CAUZE


Coxatroza apare in urma unor traumatisme (luxatie de sold, fractura de sold, subluxatii si displazii congenital, cat si in urma imbatranirii fiziologice a articulatiei asociata cu factori metabolici (obezitate, diabet).

SIMPTOME


Durerile au un caracter mecanic, sunt persistente, in forma avansata disconfortul dureros devenind permanent.

Sumarizat, simptomele coxartrozei sunt:

o instabilitatea soldului la mers

o dureri si intepaturi articulare si musculare

o limitari ale miscarii si rigiditate in zona inghinala, fesiera sau laterala

o schiopatatul, in cazul durerilor din timpul mersului

TIPURI DE COXARTROZE


In functie de localizare si cauza aparitiei, artroza soldului poate fi diagnosticata si impartita in doua tipuri: coxartroza unilaterala (secundara) si coxartroza bilaterala (primara).


COXARTROZE UNILATERALE


Coxartroza unilaterala denumita si artroza de sold secundara este un tip de artroza localizata la unul din solduri ca urmare a unui traumatism sever, singular sau repetat, cum ar fi de exemplu o fractura.

Simptomele de debut apar de obicei la persoanele mai tinere, cu varsta de peste 35 - 40 de ani care au in istoric fracturi de col femural, luxatii, subluxatii, sindroame de hiperlaxitate, necroze ale capului femural, reumatism sau malformatiile congenitale.

De asemenea, coxartrozele unilaterale apar de multe ori in cazul fostilor atleti de performata care au practicat sporturi ce implica sarituri sau socuri (cazul fotbalistilor, handbalistilor, hocheistilor, rugbistilor, etc) sau a persoanelor care au desfasurat activitati curente ce necesita statul in picioare un timp indelungat.


COXARTROZE BILATERALE


Dupa cum sugereaza si numele, coxartroza bilaterala sau artroza de sold primara, asa cum mai este denumita uneori, reprezinta boala artrozica localizata la nivelul ambelor solduri.

Acest tip de coxartroza are de cele mai multe ori cauze degenerative, nu implica traumatisme repetate si apar la persoanele cu varste de peste 50 - 60 de ani. O alta cauza secundara poate fi si supraponderabilitatea, greutatea avand un rol determinant asupra integritatii si bunei functionari a articulatiei soldului.

TRATAMENTUL COXARTROZEI


In ceea ce priveste modul de tratament, coxartroza nu face exceptie de la regula, la fel ca si in cazul celorlalte tipuri de artroza.

Astfel, in functie de stadiul afectiunii (incipient, mediu sau avansat), artroza soldului poate fi tratata prin mijloace chirurgicale sau nechirurgicale.

De amintit este faptul ca amanarea tratarii coxartrozei duce la escaladarea tipului de tratament, de la cel non- agresiv nechirurgical si putin costisitor, pana la cel extrem si foarte costisitor, respectiv artroplastia cu proteza de inlocuire a soldului.

ARTROPLASTIE CU PROTEZA DE SOLD


Artroplastie cu proteza de sold
Proteza sold
De cele mai multe ori, atunci cand coxartroza are un grad evolutiv foarte avansat, singurul tratament disponibil este cel chirurgical.

Astfel, tratamentul presupune protezarea partiala sau totala a articulatiei soldului cu o proteza, operatia fiind denumita artroplastie de sold.

Protezarea soldului este o solutie extrema si poate fi evitata daca pacientul se prezinta din timp la ortoped, atunci cand tesutul osos sau cartilajul nu a fost foarte deteriorat, afectiunea putand fi ameliorata prin tratamente artroscopice sau non-chirurgicale.

ARTROSCOPIE SOLD - MINIM INVAZIV


Artroscopie sold
Artroscopie sold
O alta modalitate de tratare a artrozei este artroscopia de sold, interventie chirurgicala minim-invaziva, neagresiva, nedureroasa, ce nu implica spitalizare, riscuri si complicatii. si in urma carei pacientul se reface rapid si eficient.

Mai ales daca sunt efectuate in timp util, avantajele tratamentelor artroscopice ale soldului sunt date de stoparea evolutiei coxartrozei si rapiditatea recuperarii.

INFILTRATII


Injectarile cu solutii vasco-elastice sterile sau autologe in articulatia soldului reprezinta un alt treilea tip de tratament ce poate ameliora sau vindeca artroza de sold, daca acesta este aplicat la momentul oportun.

Infiltratiile cu acid hialuronic si ozon sunt tratamente nechirurgicale si pot fi utilizate separat sau combinat. atat in vindecarea coxartrozei cu caracter incipient, neavansat, cat si in recuperarea post - artroscopie.

La fel ca si in cazul celorlalte artroze, nici coxartroza nu face exceptie in ceea ce priveste metoda de tratament. Astfel, cu cat mai mult se intarzie tratarea bolii, cu atat mai mult creste riscul de a se ajunge in final la inlocuirea articulatiei cu o proteza, respeciv la operatia de artroplastie a soldului.


INDICATII DE TRATARE


Fie ca urmati un tratament chirurgical sau o metoda de tratare non-invaziva este bine sa urmati tratamentele complementare ale coxartrozei care de obicei sunt insotite de urmatoarele indicatii:
o lunga perioada de medicatie (antiinflamatoare locale, unguent/ gel sau nesteroidiene)
gimnastica medicala ce are ca scop intarirea musculaturii coapsei si soldului
practicarea sporturilor adecvate (ex: ciclismul, inotul)
program de recuperare balneofizicala si kinetoterapeutica
evitarea efortului solicitant (ridicarea greutatilor, mersului prelungit)
evitarea expunerii la umezeala
tratarea tulburarilor vasculare si endocrine
adoptarea unei posturi adecvate


 
 

Review-uri

(3 review-uri)
Ratingul general al produsului:
5.0 (3 review-uri)
5 stele
(3)
4 stele
(0)
3 stele
(0)
2 stele
(0)
1 stea
(0)
Detii sau ai utilizat produsul?
Spune-ti parerea acordand o nota produsului
Acorda o nota
catalin 29.01.2021
Excelent
Foarte bun articol
Va multumesc, m-a ajutat sa inteleg si eu ce se intampla si cum se intampla in cazul unei fracturi de tibie. Pacat ca exista foarte putine articole bune in roamana despre astfel de subiecte.
Eugen 03.01.2021
Excelent
Articol folositor
Articol foarte precis si profesional
Tudor Doina 11.11.2020
Excelent
Recomand
Informatii excentionale!