Acasa Afectiuni Artroza Artroza de glezna
Contacteaza-ne:   0721.480.510

Artroza de glezna

Afla PRET - te sunam URGENT!   
Trimite nr de telefon si te sunam noi
 
 
 
 
Afla pretul interventiei

CE ESTE ARTOZA GLEZNEI?


Artroza Glezna
Artroza la glezna este o boala degenerativa ce se localizeaza la nivelul gleznei datorita distrugerii cartilajului articulatiei.


De obicei, afectiunea se caracterizeaza prin durere/ instabilitate si poate debuta atat la tineri, cat si la persoane in varsta datorita unor traumatisme din trecut sau a unor gene dezavantajoase.

Atunci cand boala artrozica debuteaza, articulatia devine din ce in ce mai instabila, ligamentele se supraintind iar pozitia oaselor se modifica, glezna incepand sa fie orientata fie spre exterior, fie spre interior. Acest lucru se intampla de obicei concomitent cu o insuficienta a tonusului muscular.

Durerea apare deoarece cartilajul vatamat nu isi mai indeplineste functiile iar oasele articulatiei incep sa ia contact intre ele, sau pentru ca formatiunile osoase crescute in interiorul articulatiei apasa pe partile moi ale acesteia, inflamandu-le.

Datorita aparitiei durerii, persoanele afectate de artroza gleznei vor incepe sa isi protejeze instinctiv articulatia, schiopatand sau evitand sa merga normal ceea ce duce la atrofierea muschilor. Astfel, nefiind sustinuta de muschi, articulatia este supusa unei presiuni din ce in ce mai mari, durerile intensificandu-se si mai mult.

CAUZE


Cauza cea mai des intalnita a artrozei de glezna este leziunea anterioara a articulatiei, de exemplu o fractura suferita in trecut care a vatamat cartilajul osos. Datorita acestui fapt, boala artrozica se poate instala si escalada catre etape din ce in ce mai avansate pana la distrugerea completa a cartilajului si necrozarea oaselor.

Una sau mai multe din cauzele de mai jos pot conduce catre artroza de glezna:


· fracturile singulare sau repetate

· infectiile articulare, poliartrita reumatoida

· supraponderabilitatea

· factori ereditari (ligamente slabe)

· suprasoliticitare de lunga durata (sportivi de performanta)

· incaltaminte incomoda, necorespunzatoare, purtata pe termen lung

SIMPTOME


Simptomele artrozei de glezna pot fi variate, in cele mai frecvente cazuri aparand durere, instabilitate, edem, roseata si incalzirea zonei bolnave.

In general, boala artrozica poate fi instalata daca aveti urmatoarele simptome:

o dureri articulare

o scaderea mobilitatii gleznei

o aparitia instabilitatii

o umflarea sau deformarea articulatiei

o aparitia osteofitelor (ciocuri osoase)

o glezna este cateodata calda si/ sau se inroseste

o dureri de glezna la schimbarea vremii

TIPURI DE ARTROZE LA GLEZNA


La fel ca si in celelate cazuri de artroze (genunchi, umar, sold, etc), se disting doua tipuri de manifestare a bolii: la nivelul unei singure articulatii, caz in care afectiunea este denumita artroza unilaterala (secundara) sau la nivelul ambelor glezne, caz in care boala poarta numele de artroza bilaterala (primara).

ARTROZA UNILATERALA


Artroza unilaterala poate aparea la orice varsta, persoanele afectate fiind de obicei cele care au suferit un traumatism precum o fractura sau luxatie la nivelul gleznei si articulatia nu s-a vindecat corespunzator.

De multe ori bolnavii ce sufera de artroza unilaterala fac parte din randul fostilor sportivi amatori sau de performanta ce au suferit leziuni articulare grave sau care au suprasolicitat articulatia pe termen lung, insa acest lucru nu este o regula.

ARTROZA BILATERALA


Artroza bilaterala apare cu precadere in randul persoanelor ce s-au nascut cu o predispozitie la aceasta boala, dar si la cele ce sufera de poliartrita reumatoida.

In majoritatea cazurilor, artroza bilaterala nu debuteaza din cauza unei leziuni din trecut asa cum se intampla in cazul artrozei secundare, ci a unor sensibilitati (factori ereditari), boli sau a suprasolicitari indelungate (purtarea de incaltaminte neadecvata).

TRATAMENT


Fie ca suferiti de o artroza unilaterala sau bilaterala, tratamentul este acelasi pentru ambele tipuri de afectiuni.

De asemenea, mijloacele de tratare coincid cu cele utilizate in gonartroza sau coxartroza. Astfel, in functie de nivelul de avansare al bolii, artroza gleznei poate fi tratata prin trei tipuri de tratament: neinvaziv (infiltratii), minim-invaziv (artroscopie) si invaziv (artroplastie).

ARTROPLASTIE GLEZNA


Proteza Glezna
Proteza Glezna
Artroscopia gleznei reprezinta cel mai invaziv tratament si se aplica doar in situatia in care artroza este intr-un stadiu atat de avasat incat celelalte metode de tratare nu mai sunt eficiente.

Interventia implica inlocuirea unei parti a articulatiei gleznei cu o proteza si are ca beneficiu major eliminarea durerilor si faptul ca se impiedica necrozarea in continuare a oaselor, deci stagnarea evolutiei bolii.

Pentru a evita riscul de artroplastie este util sa va prezentati la medic cat mai curand posibil.

ARTROSCOPIE GLEZNA


Artroscopie Glezna
Artroscopie Glezna
Utilizata in microchirurgia ortopedica minim-invaziva, artroscopia gleznei este o procedura moderna, utilizata in doua scopuri: diagnostic sau tratament artroza glezna.

Interventia se realizeaza deseori, mai ales atunci cand celelalte metode neinvazive de tratament nu sunt suficiente a se aplica singular in tratarea artrozei, iar boala nu este atat de avansata incat necesita artroplastie.

Pentru refacerea rapida si eficienta a tesuturilor se recomanda ca dupa efectuarea artroscopiei sa fie urmat un tratament pe baza de infiltratii (vezi mai jos).

TRATAMENT CU INFILTRATII


Datorita caracterului lor facil si neagresiv, infiltratiile in glezna reprezinta cele mai uzitate tratamente pentru ameliorarea artrozei gleznei. Aceste tratamente nechirurgicale sunt eficiente nu doar in cazul artrozelor incipiente, ci si a celor avansate sau dupa artroscopii.

In clinica de ortopedie Arcalife, doctorii ortopezi utilizeaza in functie de caracterul artrozei, tratamente proprii de infiltratii cu acid hialuronic si ozon.

De remarcat este faptul ca in majoritatea cazurilor, in urma tratarii artrozelor avansate prin infiltratii cu aceste substante, rezultatele apar chiar dupa prima sau a doua sedinta, respectiv durerea se diminueaza considerabil iar pacientii isi pot relua activitatea obisnuita.

Terapia cu ozon
Terapia cu ozon
Infiltratii acid hialuronic
Infiltratii acid hialuronic


INDICATII TRATAMENTE


Orice fel de tratament urmati pentru artroza gleznei, acesta poate fi mai eficient daca aveti in vedere urmatoarele indicatii suplimentare:

· dupa inceperea tratamentului, conform indicatiilor, incepeti sa efectuati exercitii fizice pentru tonifierea musculaturii

· inotul si hidroterapia sunt metode de tratament foarte benefice

· evitati efortul solicitant si prelungit al articulatiei gleznei

· reduceti greutatea corporala pentru a nu pune presiune suplimentara pe articulatie (daca aveti probleme de greutate)

· tratati tulburarile vasculare si endocrine (daca aveti asemenea disfunctii)

· purtati o incaltaminte comoda, ortopedica

· evitati vremea umeda


 
 

Review-uri

(3 review-uri)
Ratingul general al produsului:
5.0 (3 review-uri)
5 stele
(3)
4 stele
(0)
3 stele
(0)
2 stele
(0)
1 stea
(0)
Detii sau ai utilizat produsul?
Spune-ti parerea acordand o nota produsului
Acorda o nota
Popa Vasilic? 23.06.2021
Excelent
Sincer aceste informatii mi-au adus zâmbetul pe buze din nou stau de 2 luni in ghips fracturi de tibie stanga cu mica deplasare si doctorii mi-au spus ca nu este de operatie când am vazut asta deja mi-am dat seama ca o sa pot merge din nou pe picioarele mele multumesc
Lucy 08.06.2021
Excelent
Mai am speranta !
Acum sunt perfect lamurita in legatura cu artroza mea deglezna dupa o fractura trimaleolara .
Adrian 29.03.2021
Excelent
Excelent
Excelent articol.